การหาปริมาณวิตามินเคในผักพื้นบ้าน |
โดย: สุวดี แซ่เฮง ,โสวรส โรจน์สุธี ปีการศึกษา: 2550 กลุ่มที่: 7 อาจารย์ที่ปรึกษา: ชุติมา มัธยัสถ์สุข , สุรกิจ นาฑีสุวรรณ ภาควิชา: ภาควิชาเภสัชเคมี Keyword: วิตามินเค, วาร์ฟาริน, ผักพื้นบ้าน, vitamin K, warfarin, commonly consumed vegetables |
บทคัดย่อ: การศึกษานี้มีวัตถุประสงค์เพื่อตรวจหาปริมาณวิตามินเค 1 (phylloquinone) ในผักที่คน ไทยบริโภคในชีวิตประจำวัน โดยเก็บตัวอย่างจากตลาด 3 แห่งในเขตกรุงเทพมหานคร ทำการสกัด วิตามินเค 1 จากตัวอย่างโดยวิธี liquid-liquid extraction และ solid phase extraction ผ่าน Chromabond® - SiOH ในการวิเคราะห์ใช้ BDS Hypersil C18 250 × 4.6 mm i.d. column (5μm) และมี mobile phase คือ acetonitrile : methanol : dichloromethane (3 : 1 : 1, v/v/v) โดยใช้อัตราไหล 1.0 มิลลิลิตร / นาที และใช้ tocopheryl acetate (vitamin E acetate) เป็น internal standard ตรวจวัดที่ความยาวคลื่น 248 นาโนเมตร พบว่า ปริมาณวิตามินเคในผักสด 10 ชนิด อยู่ในช่วง 16.31 ± 1.55 ถึง 2.31 ± 0.47 ไมโครกรัม / 100 กรัม ของน้ำหนักผักสด ผล การศึกษานี้แสดงให้เห็นว่าผู้ป่วยที่ใช้ยาต้านการแข็งตัวของเลือด เช่น วาร์ฟาริน จะต้องระมัดระวัง การรับประทานผักตำลึง กวางตุ้ง และชะพลู เพราะมีปริมาณวิตามินเค1สูง อาจมีผลทำให้ระดับ International Normalized Ratio (INR) ผิดปกติได้ ดังนั้น ข้อมูลที่ได้จากการศึกษานี้ จะช่วยให้ แพทย์และเภสัชกรสามารถแนะนำผู้ป่วยได้ว่าควรระมัดระวังการรับประทานผักที่มีวิตามินเค1สูง และหลีกเลี่ยงการรับประทานผักชนิดนั้นในปริมาณมาก แนวทางการศึกษาต่อไปคือ หาปริมาณ วิตามินเค1 ในผักชนิดอื่นๆเพิ่มขึ้น รวมทั้งอาหารชนิดอื่นๆ ด้วย |
abstract: This study aims to determine the amount of vitamin K1 (phylloquinone) in mostly consumed Thai vegetables. The samples were taken from 3 markets in different areas of Bangkok. Vitamin K1 in the sample was extracted by liquid-liquid extraction (LLE) and solid phase extraction (SPE) employed Chromabond®-SiOH. The analysis was performed on a 5 μm, BDS Hypersil C18 250×4.6 mm i.d. column, the mobile phase was acetonitrile: methanol: dichloromethane (3:1:1, v/v/v) and the flow rate was 1.0 mL/min. Tocopheryl acetate (vitamin E acetate) was used as an internal standard. The presences of vitamin K1 and internal standard were detected at 248 nm. Vitamin K1 contents in 10 fresh vegetables were ranged from 16.31 ± 1.55 to 2.31 ± 0.47 μg/100g fresh weight. The results of this study make a great contributions to patients who use anticoagulant such as warfarin to aware them of the dangers of eating ivy gourd, pak-choi and variegatum because they have high phylloquinone. Such patients need to avoid highly dietary vitamin K because vitamin K leads to irregular International Normalize Ratio (INR) level. Therefore, the data obtained from this study can help doctors and pharmacists to give appropiate advices in how the patients should alters their eating behaviour of vegetables that is rich in phylloquinone so that they can avoid a large intake of them. Further studies should be performed with more kinds of regularly consumed vegetables and foods. |
. |