การพัฒนาผลิตภัณฑ์จากน้ามันกระเบา

โดย: นางสาวเบญญาภา กิตติโสภาวดี, นางสาวภัณฑิรา ลิมปิติกรานนท์    ปีการศึกษา: 2557    กลุ่มที่: 29

อาจารย์ที่ปรึกษา: วีณา จิรัจฉริยากูล ,    ภาควิชา: ภาควิชาเภสัชวินิจฉัย

Keyword: กระเบา, น้ามันกระเบา, ผลิตภัณฑ์, Hydnocarpus antihelminthicus, Krabao oil, Product
บทคัดย่อ:
จากโครงการพิเศษเรื่องฤทธิ์ต้านจุลินทรีย์ของน้ามันกระเบาในปีพ.ศ. 2556 ได้พัฒนาสูตรตารับครีมที่มีน้ามันกระเบา 27%w/w โดยน้ามันกระเบาที่บีบได้ในปีพ.ศ. 2557 มีคุณสมบัติทางฟิสิกส์-เคมี เช่นเดียวกับน้ามันกระเบาที่บีบได้ในปีพ.ศ. 2556 แต่ความเข้มข้นของน้ามันกระเบาที่มีฤทธิ์ต้านจุลินทรีย์มีค่าอยู่ที่ 30% โครงการฯจึงได้พัฒนาตารับครีมที่มีน้ามันกระเบา 30%w/w โดยศึกษาสูตรตารับที่มีน้ามันกระเบา 27%w/w ซึ่งประกอบด้วย carbopol940 (สารก่อเจล) 0.5%w/w, cetyl alcohol 5.0%w/w และ stearyl alcohol 7.0%w/w ซึ่งทั้งสองเป็น stiffening agents ทาให้ครีมมีความหนืดมาก ในการทดลองพบว่า ความหนืดไม่ได้เกิดจาก carbopol940 จึงได้ทดลองปรับสัดส่วนของ stiffening agents พบว่าสูตรตารับครีมน้ามันกระเบา 30%w/w ที่มีลักษณะเนื้อครีมที่ดีและเหมาะสมควรมีสัดส่วนของ cetyl alcohol 5.0%w/w และ stearyl alcohol 0%w/w นอกจากนี้โครงการฯยังได้พัฒนาสูตรตารับครีมที่มีน้ามันกระเบา 35%w/w จานวน 4 สูตร ซึ่งเมื่อนามาประเมินความคงตัวด้วยวิธี freeze and thaw 7 cycles พบว่าสูตรตารับครีมที่มีน้ามันกระเบา 30%w/w เท่านั้นที่มีความคงตัวคือไม่เกิดการแยกชั้นในการควบคุมน้ามันกระเบา เมล็ดกระเบาที่ใช้เป็นวัตถุดิบในการเตรียมน้ามันกระเบาต้องผ่านการควบคุมคุณภาพ เนื่องจากคุณภาพของเมล็ดกระเบาขึ้นกับปัจจัยธรรมชาติเช่นแหล่งปลูกและวิธีการเก็บเกี่ยว (เก็บผลที่ร่วงหล่นจากต้นหรือสอยผลจากต้น) จึงควรมีข้อกาหนด (specification) ของน้ามันกระเบาเพื่อประกันคุณภาพของผลิตภัณฑ์
abstract:
From the study of antimicrobial properties of chaulmoogra oil in the year 2013, the formulation of 27%w/w chaulmoogra oil product was developed. The chaulmoogra oil obtained in the year 2014 had the physical-chemical properties similar to last year except the minimum bactericidal concentration (MBC) of the oil was 30%. Ours study aims to develop 30%w/w chaulmoogra oil product by improving the formulation of 27%w/w which contained 0.5% carbopol940 as gelling agent, 5.0% cetyl alcohol and 7.0% stearyl alcohol as stiffening agents. The formulation produced viscous cream. We found that carbopol940 did not cause the viscous cream. Therefore, we varied the percentage of the stiffening agents. We could get the satisfied formulation with 5.0% cetyl alcohol and 0% stearyl alcohol. The 30%w/w krabao oil cream with satisfied physical appearance was achieved. We also formulated 35%w/w krabao oil cream by varying the percentage of stiffening agents. Four formulations were developed. All krabao oil creams were tested for the stability using the method of freeze and thaw 7 cycles. Only the 30%w/w krabao oil cream was stable, the others were unstable (phase separation).To control the quality of krabao oil, the quality of chaulmoogra seeds must also be controlled. Many natural factors such as the plants source, the harvesting must be concerned. The specification chaulmoogra oil should be set up to assure the product quality.
.