การปรับปรุงคุณสมบัติจุลินทรีย์จากดิน ในการสร้างสารต้านจุลชีพ |
โดย: นางสาวกานต์รวี วงษ์ใหญ่, นายธนัญชัย ชูอุตสาหะ ปีการศึกษา: 2557 กลุ่มที่: 5 อาจารย์ที่ปรึกษา: แม้นสรวง วุฒิอุดมเลิศ ภาควิชา: ภาควิชาจุลชีววิทยา Keyword: จุลินทรีย์จากดิน, ฤทธิ์ต้านจุลชีพ, broth microdilution method, soil bacteria, antimicrobial activity, broth microdilution method |
บทคัดย่อ: โครงการพิเศษนี้จัดทาขึ้นเพื่อศึกษาประสิทธิภาพในการสร้างสารต้านจุลชีพของแบคทีเรียจากดิน หลังจากมีการกระตุ้นโดยใช้ Ethanol หรือรังสี UV หลังจากคัดแยกเชื้อจากดินที่เก็บจากจังหวัดนครปฐมและจังหวัดราชบุรี จานวน 3 ตัวอย่าง พบแบคทีเรียที่สร้างสารออกฤทธิ์ต้านจุลชีพทั้งหมด 38 สายพันธุ์ ทาการคัดเลือกสายพันธุ์ที่สร้างสารออกฤทธิ์ยับยั้งเชื้ออ้างอิงจานวนมากที่สุดจากเชื้ออ้างอิงที่ทดสอบได้แก่ Acinetobacter baumannii, Bacillus cereus, Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae, Pseudomonas aeruginosa, Salmonella typhi, Shigella flexneri, Shigella sonnei, Staphylococcus aureus และ Staphylococcus epidermidis เชื้อที่คัดแยกได้ 4 สายพันธุ์ได้แก่ CM1,CM2, CM3 และ CM4 นามาปรับปรุงโดย (1) เพาะใน Tryptic Soy Broth (TSB) ที่มี 10% ethanol เป็นส่วนผสมที่ 37°C เป็นเวลา 3 วัน และ (2) เพาะบน Tryptic Soy Agar (TSA) ไปสัมผัสกับรังสี UV เป็นเวลา 15 นาที หลังจากนั้นนาสายพันธุ์ CM2 ที่คัดเลือกและปรับปรุงแล้ว ไปเลี้ยงใน TSB 37°C เป็นเวลา 3 วัน เมื่อทาให้สารอาหารที่ใช้เข้มข้นขึ้นและนามาทดสอบฤทธิ์การยับยั้งเชื้อโดยใช้วิธี Broth microdilution และใช้ค่า Minimum inhibitory concentration (MIC) และ Minimum bactericidal concentration (MBC) เป็นดัชนีศักยภาพของสารต้านจุลชีพ เปรียบเทียบกับสารที่เชื้อสร้างขึ้นก่อนทาการปรับปรุง |
abstract: This special project aims at studying the efficiency of antimicrobial production in soil bacteria after being activated by ethanol or UV light. Bacteria were isolated out of three soil samples, collected from Nakhon Pathom and Ratchaburi provinces, and identified to have 38 isolates which were able to produce antimicrobial agent. Subsequently, only the strains those demonstrated to inhibit the highest number of growth of 10 tested bacterial reference strains including Acinetobacter baumannii, Bacillus cereus, Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae, Pseudomonas aeruginosa, Salmonella typhi, Shigella flexneri, Shigella sonnei, Staphylococcus aureus and Staphylococcus epidermidis were to be selected into the study. Four isolates were selected namely CM1, CM2, CM3 and CM4 strains. These strains were further cultured in (1) Tryptic Soy Broth (TSB) containing 10% Ethanol, incubated at 37°C for 3 days and (2) Tryptic Soy Agar (TSA) which were to be exposed to UV for 15 minutes after growth was observed. As a result of the finding, sequentially, The improved CM2 strain was selected to cultured in TSB incubated at 37°C for 3 days, evaporated to obtain the concentrated substances, and finally determined for the antimicrobial efficiency using broth microdilution method. The values of Minimum Inhibitory Concentration (MIC) and Minimum Bactericidal Concentration (MBC) were used as an efficiency index to compare between the efficiency demonstrated before and after the exposure to the experimented agent. |
. |