การเตรียมสารสกัดบริสุทธิ์ 2 : พัฒนาเตรียมครีมพริกและศึกษาผลต่อ blood flow ที่ผิวหนังคน |
โดย: จริยา อุทัยทวีป,นพรัตน์ แซ่ลี้ ปีการศึกษา: 2539 กลุ่มที่: 46 อาจารย์ที่ปรึกษา: ปราณี ใจอาจ , ยุวดี วงษ์กระจ่าง , นพคุณ วงษ์สวรรค์ ภาควิชา: ภาควิชาสรีรวิทยา Keyword: , |
บทคัดย่อ: พริกเป็นพืชเศรษฐกิจที่หาได้ง่ายในประเทศ เคยมีรายงานครีมพริกขนาด 0.075% ลดอาการปวดและอักเสบที่เข่า ผลการทดลองทางคลินิก ครีมพริกสามารถบรรเท่าอาการปวดหลัง ขา เอง และข้อต่างๆ ยักวิจัยไทยได้ทดลองเตรียมสารสกัดพริกในรูป Capsaicimoids จากพริกขี้หนูพบว่ายังได้ยาเตรียมที่มีสีแดงติดอยู่มาก โครงการพิเศษนี้จึงได้พัฒนาเตรียมสารสกัดพริกให้บริสุธิ์ขึ้น เตรียมครีมพริกและทดลองต่อ blood flow ที่ผิวหนังคน การเตรียมสารสกัดพริกขี้หนูจาก Capsicum frutescens Linn. โดยใช้ dichloromethane เป็นตัวทำละลายแยก Capsaicinoids โดยวิธี Column chromatography,TLCได้%yield 2.60เมือคิดเป็นนำหนักแห้ง เตรียมครีมพริก 2 ขนาดคือ 0.075%และ0.15%คึกษาผลต่อ blood flow ที่ผิวหนังที่ท้องแขนของอาสาสมัคร 6ราย โดยเปรียบเทียบกับครีมเบสและใช้เครื่อง Laser Doppler PerFusion and Temperature Momitor วัดปริมาณเลือดที่ไหลผ่านทุก 5 นาที เป็นเวลา 30 นาที ผลการทดลองพบว่าครีมพริก 0.075% เมื่อเทียบกับครีมเบสทำให้ blood flow เพิ่มขึ้นที่เวลา 5,15,30 นาที จาก 38.33±8.28,39.19±9.67,38.01±8.19 P.U.เป็น45.28±7.85,56.09±6.87,82.60±41.17 P.U.ตามลำดับอย่างมีนัยสำคัญ(p<0.05)ส่วนครีมพริก 0.015%ทำให้ blood flow เพิ่มขึ้นที่เวลา 25นาที จาก 41.44±4.56P.U.เป็น 58.93ฮ13.20 P.U.อย่างมีนัยสำคัญ(p<0.05)การเพิ่ม blood flow ไม่ขึ้นกับความเข้มข้นของครีมพริก จึงสรุปได้ว่า พริกทำให้ blood flow ที่ผิวหนังเพิ่มขึ้นได้ ซึ่งอาจเกิดจากสารสำคัญ Capsaocinoids มีผลเป็นสารขยายหลอดเลือด ครีมพริกที่เตรียมได้มีสีและกลิ่นที่ดีขึ้นและน่าใช้มากขึ้น |
abstract: ABSTRACT Bird chilly or Phrick kheenuu is abundant in Thailand. With its sharp taste substance called capsaicin, Thai favorite spicy foods were common to Thai people. They believed it can increase appetite and as carminative. In addition, its topical use of Capsicum ointment, Capsicum oleresin, Capsicum cotton wool for counter-irritant and rubefacient was also available in Thailand. In other countries, the 0.075% Capsaicin cream was reported the relief pain of arthritic joints and Shingles pain.From previous studies on Phrick kheenuu (Capsicum frutescens Linn), starting from analyses of Capsaicinoids contents (the mixture of capsaicin and other derivatives ), to preliminary preparation of Capsaicinoids cream of Phrick kheenuu, it was proved that Capsaicinoids cream had such properties of relief painful conditions. Thus, the present study aimed to develop more pure Capsaicinoids extract with lesser red pigment and prepare more effective Capsaicinoids cream tested by skin blood flow.The extraction of capsicum with dichrolometane and finally identification of Capsaicinoids by TLC method. It was found that the % yield of Capsaicinoids extract was 2.6 based on dry weight. Two concentration i.e. 0.075% and 0.15% cream were prepared from Capsaicinoids extract. The effects on skin blood flow measured by Laser Doppler perfusion and Temperature Monitor at 51530 minutes on volunteers’ s forearm, compared to Cream base, Standard capsaicin cream same concentrations. The results were shown that the Cream base as well as the solvents used i.e. 0.9% NaCl or 95 % ethanol did not have any affect on blood flow.The Standard capsaicin cream , both 0.075% and 0.15 % cound increase skin blood flowbut wuth lesser effect from the 0.15% Standard capsaicin cream. In the same way 0.075 % Capsainoids cream could increase more blood flow than the 0.15 % cream (p0.05 ). It was also found that with the same concentration i.e. 0.075 % Standard capsaicin cream did increase more blood flow than the Capsaicin cream. In summary, the most effective concentration of Capsaicinoids cream was 0.075%. However , for further study on Capsaicinoids cream , we suggested that the concentration of Capsaicinoids cream showed be varied in 4-5 concentration in order to obtain the most effective concentration for medical use. |
. |